Je bekijkt nu Wat kun je doen in de Achterhoek?

Wat kun je doen in de Achterhoek?

  • Berichtcategorie:blog

Er is van alles te doen en te zien in de historische Achterhoek – een streek in het oosten van Nederland.

In deze boeiende hoek van Nederland vindt u prehistorische grafheuvels, wegen die door Romeinse legioenen zijn bewandeld, middeleeuwse kastelen, Napoleontische forten, koninklijke landgoederen, overblijfselen van de industriële revolutie en de nazi-bezetting.

Er is voor iedereen wat te zien en te beleven – van de ontberingen van het feodale systeem tot de luxe van de rijkdom. De Achterhoek ligt in het meest oostelijke deel van de oostelijke provincie Gelderland, grenzend aan Duitsland.

In het Engels betekent het “back-corner”, maar denk niet dat dit gebied van Nederland op enigerlei wijze verborgen is. Het is een rustige streek, overwegend landelijk, met veel open ruimte, bossen, boerderijen, gehuchten en steden.

Bezoek de Achterhoek voor haar geschiedenis

De Achterhoek is een van de weinige streken die niet door het Romeinse Rijk werd bezet toen het over het grootste deel van het gebied in de omgeving heerste. De Romeinse legioenen marcheerden alleen door het land dat bewoond werd door Germaanse stammen, omdat dit land door de Caesars en Keizers niet als strategisch belangrijk werd beschouwd.

Dat was maar goed ook voor de Duitse stamleden die vette Sauerbraten prefereerden boven het mediterrane dieet.

De grootste steden in de Achterhoek zijn Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Andere, zoals Doesburg en Zutphen, zijn oude Hanzesteden en hebben beide goed bewaarde centra met historische gebouwen uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

De 200 leden van het Hanzeverbond waren in de Middeleeuwen de economische centra van Europa. Tegen het einde van de zestiende eeuw implodeerde het verbond en kon het niet langer het hoofd bieden aan zijn eigen interne strijd, de sociale en politieke veranderingen als gevolg van de opkomst van het populisme. Klinkt dat bekend?

Maak een tussenstop in Bredevoort: de boekenstad van Nederland

Hoewel Doetinchem, Winterswijk en Zutphen prachtige historische steden zijn om te bezoeken en rond te fietsen, is het kleine dorpje Bredevoort, net ten zuiden van Winterswijk, een absolute tussenstop voor boekenliefhebbers.

Met slechts 1.600 inwoners telt het meer dan 26 tweedehands boekwinkels en staat het bekend als dé boekenstad van Nederland.

Bredevoort is actief lid van de Internationale Organisatie van Boekensteden, die in 1961 werd opgericht door een jonge academicus, Richard Booth. Hij woonde aan de grens van Wales in Engeland en besloot de vele leegstaande gebouwen in zijn kleine woonplaats te vullen met tweedehands boeken om te verkopen.

De eerste “boekenstad” was Hay-on-Wye in Wales en Richard kroonde zichzelf tot “Koning van Hay”. Dat was alles wat het Verenigd Koninkrijk nodig had, nog een koning Richard.

In augustus 1998 organiseerde Bredevoort het eerste International Book Town Festival met boekverkopers uit steden, dorpen en gehuchten in Engeland, Schotland, Duitsland, Finland, Zwitserland en België. Inmiddels telt de organisatie meer dan 45 townships over de hele wereld als lid.

Bezoek Kasteel Ruurlo in de Achterhoek

De Achterhoek telt meer dan 29 unieke musea en Kasteel Ruurlo is er daar één van. Het is een statig kasteel en een museum dat de moeite waard is om te bezoeken. Het is omringd door een slotgracht en een prachtig, majestueus landschap.

De collectie van het museum is gericht op het leven en werk van de meesterkunstenaar Carel Willink. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van een kunstenaar die zijn weg vindt en uiteindelijk uitgroeit tot een werkelijk buitengewoon schilder. Naast 45 werken van Willink zijn hier ook vijf bijzondere creaties van de wereldberoemde modeontwerper Fong Leng te zien.

Geef een antwoord